Thor kritika

(Írta: Miner)

Fantasy filmet Kenneth Branagh-nak, de ízibe! A Thor első fél órája úgy a székbe szögezett, ahogy azt csak a Gyűrűk Ura első része tudta megtenni, és ismét gyereknek érezve magam hagytam, hogy az elképesztő látványvilág letaglózzon. Branagh remek mesélő, az új Marvel film nem is kerülhetett volna az övénél gondosabb kezekbe. Bár a Thor szuperhősös képregény-adaptáció, mégis, a Branagh által a vászonra álmodott fantáziavilág részletgazdagsága önmagáért beszél. Branagh a fantasy műfaj új krónikásává, Peter Jacksonává született benne újjá!
A ’60-as években pattant ki a Marvelesek fejéből, hogy a skandináv mitológiát fölhasználva új képregényhőst hívnak életre. Legyen mondjuk mindjárt egy isten, aki a mennyből letaszíttatva a Földön lel új otthonra.

Thor kritika

A hatalmas Thor története útjára indult, majd lavinaként sodort mindent magával. A ma már kultstátuszú képregény megérett arra, hogy méltó adaptáció készüljön belőle a nagyvászonra, nem beszélve a Bosszú Angyalai (The Avengers) hamarosan készülő nagyfilmjéről, amelyben a szupercsapat alapítói között a Vasember és Amerika Kapitány mellett ott található majd Thor is. Ezért a mostani filmben is szerepet kap a S.H.I.E.L.D., azaz a Stratégiai Honvédő Iroda Elhárító és Logisztikai Divíziója, bár nem olyan hangsúlyosan, mint például a Vasember 2-ben, ahol Nick Fury a film közepén besétált Tony Stark életébe.
Asgardon, az istenek égi lakhelyén épp koronázási ceremónia zajlik. Odin készül átadni fiának, Thornak a koronát, amikor jégóriások törnek be a kincstárba, hogy visszaszerezzék jogos tulajdonukat. Thor éktelen haragra gerjed, és apja figyelmeztetése ellenére hű társaival az óriások földjére látogat, hogy helyrebillentse az erőviszonyokat. Azonban harcias fellépése a két faj közti ősi háború lángját lobbantja fel újra. Odin ezért Midgardra, az emberek földjére száműzi az erejétől megfosztott ifjú titánt, hogy halandóként ismerje meg a lét keserű súlyát, hátha az változtat jellemén. Hamarosan apja halálhírét hozza fivére, Loki, s a kegyvesztett Thor új érzéssel kénytelen megbarátkozni: a tanácstalansággal. Csak egyvalaki áll mellette, Jane Foster asztrofizikus, akivel Új Mexikóban fut össze véletlenül. Az erejét vesztett Thornak egy új, sötét fenyegetéssel kell szembenéznie, mind a Földön, mind pedig Asgardon – a harc világokon keresztül folytatódik, és csak úgy lehet győztese, ha megtagadja mindazt, amiben eddig hitt, és lemond arról, ami a legfontosabb számára.

Thor kritika

Chris Hemsworth tökéletes Thor szerepére: a hatalmas, nagydarab ausztrál jól kigyúrta magát a szerepre, de ami még fontosabb, színészileg is odatette magát. A film sztorija a hirtelen haragú, arrogáns, és nagyképű Thor jellemfejlődése köré építkezik: csak úgy tudja megmenteni a világokat, ha megváltozik. Fivérét, Lokit Tom Hiddleston kelti életre, akinek ez az első nagyvásznas szerepe, korábban csak színpadon vagy sorozatokban játszott. Őhozzá Kenneth Branagh ragaszkodott, többször játszott már vele egy darabban, és úgy érezte, megfelelő lenne a szerepre. Úgy tűnik, rendezőnk jól választott. Natalie Portman játssza Jane Fostert, a munkájának élő tudóst, akinek minden bizonnyal a nagydarab, izmos fickók a zsánerei (melyik nőnek nem?), hiszen csaknem kislányos zavarba jön Thor átható tekintetétől. Könnyedebb szerep volt ez neki a Fekete hattyú után, valahol ki kellett pihennie a balett órák fáradalmait.
A film mellékszerepeire is jó nevű sztárokat sikerült felkérni: így lett Anthony Hopkins Odin, felesége, Frigga pedig Rene Russo. Russo még mindig gyönyörű, a sminkje szinte kortalanná teszi az 57 éves színésznőt. Épp ideje volt már, hogy visszatérjen a vászonra, 2005 óta nem láthattuk egy filmben sem. Stellan Skarsgard is felbukkan Andrews professzorként: bár nem nagy szerep, rutinból hozza a figurát – a svéd színész a Good Will Hunting óta kedves a szívemnek.
A film az óriások földjén játszódó jelenetei eszméletlenül hangulatosak lettek. Rögtön a Gyűrűk Ura jutott vele kapcsolatban az eszembe. Szívesen megnéznék egy igazi fantasy filmet Branagh rendezésében, mondjuk a Dragonlance-t vagy a Forgotten Realms-t igazán vászonra vihetnék vele.
A film háromnegyede remekül működik, olyannyira, hogy az eddig látott képregény filmek közül (természetesen A sötét lovagot leszámítva, mert az az abszolút nr. 1!) ez tetszett eddig a legjobban. A film végi katartikusnak szánt, a főgonosszal vívott csatát azonban picit súlytalannak és kevésbé látványosnak éreztem. Ez valami sajátos koncepció lehet, a Halálos iramnál is a film elején volt a látványosabb akció, a film végi nagy finálé elmaradt tőle; nos, ettől én nem érzem a film ívét, és kisebb a katarzis, amit nyújtani tud számomra – de lehet, hogy ezzel csak én vagyok így…

Thor kritika

Amit kiemelnék még, az a film zenéje, mely Patrick Doyle nevéhez fűződik. Doyle-t valószínűleg szintén Branagh hozta a produkcióba, mivel korábban már több Shakespeare-adaptáción is együtt dolgoztak. Doyle dallamai tökéletesen illettek a filmhez, ahol kellett, megadta a jelenetek feszültségét, a Thor fő dallama pedig kellően fülbemászóra sikeredett.
A filmet nyugodt szívvel ajánlom a képregény-adaptációk rajongóinak, különösen azoknak, akiknek bejött a Vasember, A hihetetlen Hulk, X-men és a többi hasonló film. A Thor is igazán grandiózusra és látványosra sikeredett. Érdemes beülni a 3D-s vetítésre is, bár az akciójeleneteknél néha összegabalyodtak a szemeim, de a nagytotálok lenyűgözően hatottak, és alapvetően úgy úsztatják a kamerát, hogy a 3D szép látványosan előjön. A filmre gyerekekkel is be lehet ülni, 10 éves kor felett szerintem már kellő élvezeti értéket nyújt számukra is. Remélem, hogy Branagh filmográfiájába a számos műfaj után hamarosan egy hagyományos fantasy filmet is besorolhatunk. Vevő lennék rá! A stáblistát érdemes végigvárni, mert a film legvégén – Marveles mozi lévén – egy meglepetés jelenetet kapunk, ami a Bosszú Angyalai kirakós újabb darabkáját billenti a helyére.

Értékelés: 7/10

 

 

Nem 7/10, hanem minimum 9/10!!!Ja, a háromdésbe a kétórás film végére kicsit belefájdult a fejem, de megérte!Most néztük meg szombat este a .....moziban (nem reklámozok,mert nem fizetnek).

A lényege, hogy hozták a karaktereket a színészek, mindenki passzolt.Még Loki is.Heimdall is.Apu meg pláne:)))Azért poén, hogy pont ők  lettek a plakáton...Nade véletlenek nincsenek, ugyebár:)

Ha látta még valaki a filmet, véleményeket várok!Aki kalapáccsal a nyakában flangál, annak ajánlottan kötelező!

Szerző: Catherine De Winchester  2011.05.02. 09:41 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://catherinedewinchester.blog.hu/api/trackback/id/tr812871102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása